Kedi cinsleri olarak bilinen tüm kedi türleri aslında kedigiller ailesinin evcilleşmiş bir kolundan oluşmaktadır. Milattan önceye dayanan tarihleriyle çok uzun zamandır insanlarla birlikte yaşamaktadırlar. Kedi türleri dünya haritasına en çok yayılan hayvanlar arasında köpek cinsleriyle birlikte zirvededirler.
Kedi Cinsleri Neye Göre Ayrılır?
Kedi cinslerinin ayrılma nedeni türün daha kolay anlaşılabilmesi ve isabetli genellemelerin yapılabilmesidir. Kedi türleri kedilerin fiziksel ve zihinsel özelliklerine göre yapılmaktadır. Bu ayrım sayesinde kedileri daha yakından tanımak mümkündür. Bilinen tüm kedi cinslerini bir sizlerle paylaşacağımız gruplardan bir veya birkaçına dahil edebilirsiniz. Kedi türleri dört fazla özelliğe göre ayrılırlar;
- Boyut,
- Renk,
- Karakter,
- Coğrafya
Kedileri cinslere göre ayırırken bir kedinin farklı gruplara dahil olabileceğini unutmamalısınız. Günümüzde en çok sık tercih edilen, araştırılan kedi cinsleri aşağıdaki gibidir;
- Büyük Kedi Cinsleri (10)
- Tüy Dökmeyen Kedi Cinsleri (11)
- Çocuk Dostu Kedi Türleri (11)
- Büyümeyen Kedi Irkları (9)
- En Pahalı Kediler (15)
- En Zeki Kedi Irkları (25)
- Uzun Tüylü Kedi Cinsleri (20)
- Tüysüz Kedi Cinsleri (7)
- Siyah Kedi Cinsleri (15)
- Beyaz Kedi Türleri (8)
Bu liste kedilerin özelliklerine göre ayarlanmış ve güncellemelere uygun, açık olacak şekilde sizlerle paylaşılmıştır. Hakkında bilgi edinmek istediğiniz kedi cinsinin üzerine tıklayarak detaylara ulaşabilirsiniz.
Kaç Çeşit Kedi Cinsi Vardır?
Kedi cinslerinin sayısının artması konun içerisinde insan elinin de olmasıdır. Günümüzde özellikle cins kedilerin çoğaltılması ve yeni türde kedilerin oluşturulması doğrudan insan kaynaklı olarak yapılmaktadır. Bu nedenle kaç çeşit kedi cinsi vardır sorusunun yanıtı sürekli olarak değişmektedir. Bilinen 70 kedi cinsi bulunmaktadır.
Kedi türlerinin sayısı hakkında alanında uzman araştırma şirketlerinden ve kuruluşlardan resmi bilgi almak gerekirse International Progressive Cat Breeders Alliance (IPCBA) kedi cinsi sayısını 73, The International Cat Association (TICA) 58, The Cat Fanciers’s Association (CFA) 44 olarak açıklamıştır. Kuruluşlar arasındaki fikir ayrılığının nedeni bazı cinslerin birbirine çok benzemesidir.
Kedi Cinsleri ve Özellikleri
İnsanlar için kediler yerleşik hayata geçildiği andan itibaren büyük önem kazanmıştır. Kimi zaman saraylarda kutsal bir hayvan olarak yaşarken kimi zaman da evlerimizde bizlere arkadaş olarak yoldaşlık etmektedirler. Daha önce listesini de yaptığımız gibi kedileri hayatımıza kattıkları özelliklere ve dışarıdan görünüşlere göre farklı cinslere ayırmış durumdayız. Dilerseniz listemizdeki kedi türlerini daha yakından inceleyelim.
Büyük Kedi Cinsleri

Bilinen büyük kedi cinslerinin tamamını saymak pek mümkün değildir. Köpek cinslerine ve diğer evcil hayvanlara nazaran büyükleri ve küçükleri arasındaki çok fark olmayan kedi türleri arasından on tanesine gerçekten büyük kediler diyebiliriz. Onları bir yerlerde gördüğünüzde ne kadar büyük olduklarını kolayca anlayabilir hatta boyutlarından ırk tahmini bile yapabilirsiniz. Büyük kedi türleri aşağıdaki gibidir;
- Pixie Bob
- Selkirk Rex
- Ragamuffin
- Norveç Orman Kedisi
- Sibirya Kedisi
- Maine Coon
- Ragdoll Kedisi
- Savanah Kedisi
- Sibirya Kedisi
- Bengal Kedisi
Büyük kedilerin neredeyse tamamının yaşadıkları coğrafya ve renk bakımından benzerlik gösterdiğini fark edebilirsiniz. Kediler diğer memeli canlılar yaşam şartlarına ve gerekliliklerine göre boyutlarını ayarlamaktadır. İlk görüşte kendisini fark ettiren kedilerden bahsediyorsanız kesinlikle büyük kedi ırklarını tanımalısınız. Resimde gördüğünüz en güzel kedi cinslerinden olan Maine Coon neredeyse bir kulaçtan daha büyüktür.
Tüy Dökmeyen Kedi Cinsleri

Bir kedi sahiplenmek istiyorsanız ve karşınıza çıkabilecek olumsuz durumları listelerseniz karşınıza tüy dökme problemi çıkacaktır. Tüy dökmeyen kedi cinsleri kedi sahiplenmek isteyen, kedi tüyüne alerjisi olan insanlar için büyük merak kaynağı olan, çok sevilen kedilerden oluşur. Titizlik konusunda zaafı olan, alerjisi olan insanların kedilerle vakit geçirememesi çok üzücü olurdu, neyse ki tüy dökmeyen kedi ırkları var.
- Sibirya Kedisi
- Bombay
- Bengal Kedisi
- Cornish Rex
- Russian Blue
- Exotic Shorthair
- Siyam Kedisi
- Sphynx
- Abyssinian
- American Bobtail
- Siamese
Halk arasında bilinenin aksine tüy dökmeyen kedilerin de tüyleri vardır. Tüy dökmemelerinin nedeni alışık oldukları yaşam şartları ve kökenlerinin dayandığı coğrafyadır. Her kedi tüy dökmesi gereken ortamlarda dünyaya gelmez ve bu özelliklerini yavrularına aktarmaz. Ev arkadaşınızın tüy dökmemesini istiyorsanız tüy dökme sorunu olmayan kedi ırklarını yakından tanımak isteyebilirsiniz.
Çocuk Dostu Kedi Cinsleri

Evinizin kapısını başka bir canlı için açarken ilk düşündüğünüzden şeylerden birisi zaten evde olan veya eve gelebilecek çocukların sağlığıdır. Bizler için çocuklarımız kadar değerli olan kedilerin çocuklarımıza zarar vermesini istemeyiz. Çocuk dostu kedilerin çocuklarla iyi anlaşması ve çocuklara hayvan sevgisini en kolay şekilde öğretmeleri çocuk gelişiminde büyük rol oynamaktadır.
- Birman
- Ragdoll
- Himalayan
- Maine Coon
- Napolyon
- Foldex
- Bengal
- Conish Rex
- Ragamuffin
- Siyam Kedisi
- Sibirya Kedisi
Çocuk dostu kedi cinslerinin sahip olması gereken özellikler arasında küçük darbelere büyük tepkiler vermemek, oyun oynamaktan hoşlanmak, alerji tetiklememek ve diğer canlıların yavrularına bağlılık gibi özellikler gelmektedir. Çocuklarla iyi anlaşan kedi türleri ile tüy dökmeyen kedi türlerinin ortak noktasını bulmak çocuklarınız için ideal kedi ırkını bulmanızı kolaylaştıracaktır.
Büyümeyen Kedi Irkları

Her canlının boyut olarak küçüğünün dışarıdan daha tatlı göründüğünün farkındayız. Büyümeyen kedi cinsleri aslında sanıldıkları kadar küçük canlılar değillerdir. Sadece düzenli olarak kedilerin sergiledikleri büyüme özelliğini göstermezler. Belli bir olgunluktan sonra büyümeyen kedi türleri aşağıdaki gibidir;
- Somali Kedisi
- Devon Rex
- Singapur Kedisi
- Munchkin
- İran Kedisi
- Laperm
- Cornish Rex
- Amerikan Curl
- Birman
Yaşanabilecek sağlık sorunları, beslenme düzeni ve bakım süreci bakımından diğer kedilerden biraz daha farklı alışkanlıklara sahip olan büyümeyen kedi türlerinin insanlar için farklı avantajları vardır. Kısıtlı alanlarda kedi sahiplenmeyi mümkün kılarlar ve insanların hayatına daha kolay adapte olurlar.
En Pahalı Kediler

Smoogi ailesi olarak kedilerin ve köpeklerin para karşılığı alınıp, satılmalarına karşı olmamıza rağmen insanlar para bazında en değerli, en pahalı kedi cinslerini merak ediyorlar. Sizlerle paylaşacağımız kedi türleri ırkları ve görünüşleri nedeniyle fahiş fiyatlara çoğaltılıp satılabiliyorlar. Umarız onları ücretsiz sahiplendirmeyi ve sahiplenmeyi tercih edersiniz. Karşınızda havalı görünümleri ve nadir bulunmalarıyla en değerli kediler;
- Korat
- Maine Coon
- Sibirya Kedisi
- Sfenks
- Amerikan Shorthair
- Norveç Orman Kedisi
- Nebulung
- Bengal Kedisi
- Siyam Kedisi
- Scottish Fold
- Mısır Mausu
- Selkirk Rex
- Exotic Shorthair
- British Shorthair
Günümüzde sokağa bırakılan, yalnızlığa terk edilen kedi türlerinin büyük bir çoğunluğu da listemizde kendisine yer bulan en pahalı kedilerdir. Bir hevesle büyük ücretlere satın alındıktan sonra insanlar tarafından sokağa terk edilen bu kedilerin sokaklarda tek başlarına yaşamaları neredeyse mümkün değildir. En uzun listelerden birine sahip olmaları kedilerin pahasının insanlar için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor, ne yazık ki…
En Zeki Kedi Irkları

Kedilerin ne kadar zeki canlılar olduğunu anlamak için basit oyunlar deneyebilirsiniz. İnternette izlediğimiz videolarla kendilerine hayran bırakan zeki kedi ırklarını sizlerle paylaşarak onlardan bir tanesini gördüğünüzde tanımanızı belki de bir tanesiyle uzun bir arkadaşlık kurmanızı sağlayabiliriz. Diğer akrabalarını da üzmemek için daha zeki de diyebileceğimiz, en zor testleri bile başarıyla geçen en zeki kedi cinsleri;
- Kıbrıs Kedisi
- Mekong Bobtail
- Sokoke
- Ussuri
- Dragon Li
- Colorpoint Shorthair
- Serengeti Kedisi
- Khao Manee
- Highlander
- Foldex
- Mojave Spotted
- Oriental Bicolar
- Cheelot
- German Rex
- Savannah Kedisi
- Ankara Kedisi
- Tekir
- Scottish Fold
- Van Kedisi
- British Shorthair
- Habeş Kedisi
- British Longhair
- Siyam Kedisi
- İran Kedisi
- Bengal Kedisi
Resimde gördüğünüz gibi satranç oynayacak kadar zeki olmasalar bile bu akıllı kedilerle birlikte yaşadığınızda ne kadar farklı bir deneyimle baş başa olduğunuzu kısa zamanda anlayabilirsiniz. Evde sorunlara ürettikleri çözümler, doğru zamanda doğru hamleyi yapmaları onlara hayran kalmanız için yeterli olacaktır. Sayıca ne kadar fazla olduklarına bakacak olursak kedilerin çoğu gayet zekidir diyebiliriz.
Uzun Tüylü Kedi Cinsleri

Tüy dökmeyen kediler kadar tüylerinin merak edildiği başka kedi cinsleri de vardır. Uzun tüylü kedi cinsleri pofuduk arkadaş arayan kedi severlerin en çok araştırdığı ve birlikte yaşamayı en çok sevdiği kategoridir. Uzun tüylere sahip olmalarının altında vücut sıcaklıklarını korumak yatmaktadır. Uzun tüyleri, yumuşacık tenleri ve sıcacık halleriyle hayatımızı güzelleştiren kedileri daha yakından tanıyalım.
- Cymric
- Sibirya Kedisi
- Ankara Kedisi
- Calico (Patiska)
- Laperm
- Tortoiseshell
- Chantilly
- Selkirk Rex
- Norveç Orman Kedisi
- Domestic Longhair
- Ragamuffin
- Pallas Kedisi
- İran Kedisi
- Munchkin
- Nebelung
- British Longhair
- Maine Coon
- American Curl
- Chinchilla
- Himalayan Kedisi
Kış aylarınızda evinizde dolaşan tüylü bir dost arıyorsanız listemizdeki kediler tam olarak sizlik demektir. Eğer kedi tüyüne karşı alerjiniz yoksa uzun tüylü kedilerle birlikte eğlenceli vakitler geçireceğinizden emin olabilirsiniz. Bu tatlı mı tatlı tüy yumakları hayatınıza neşe katacaklar.
Tüysüz Kedi Cinsleri

Uzun tüylü kedilerden bahsettikten sonra tüysüz kedileri de boş geçmemek gerekir. Filmlerde, ünlülerin yanında gördüğümüz kedilerin neredeyse tamamı tüysüz kedilerdi, bir zamanlar. Neredeyse bir çılgınlığa dönüşen tüysüz kedi sevgisi dünyayı kasıp kavururken onların sayısını ve isimlerini öğrenmeniz işinizi kolaylaştırır. Tüysüz kedi cinslerini sizler için sıraladık;
- Lykoi
- Sfenks Kedisi
- Donskoy
- Cornish Rex
- Peterbald
- Ukraynalı Levkoy
- Bambino
Tüysüz kedi türleri gerek etrafa tüy dökmemeleri gerek daha farklı görünmeleri nedeniyle insanlar tarafından büyük sevgi görmektedirler. Ancak onlarla zaman geçirmeyi seven insanların tüysüz kedilerin vücut sıcaklığına oldukça önem vermeleri gerekmektedir. Tüyleri olmayan bu kedicikler diğer kedilere göre çok daha çabuk üşüyebilirler.
Siyah Kedi Türleri

Kedi türlerinin gruplara ayrılmalarında dış görünüşün büyük önem taşıdığından bahsetmiştik. Kedileri renklerine göre ayırmak insanların onları tanıması ve gruplandırması için gereken uğraşı büyük ölçüde kolaylaştırmıştır. Kimileri tarafından uğursuzluk diye adlandırılsa da karizma abidesi olan siyah kedi cinslerini tanıyalım;
- Burmese
- Havana Kedisi
- Japon Bobtail
- Maine Coon
- Cornish Rex
- Devon Rex
- Norveç Orman Kedisi
- Selkirk Rex
- Chantilly
- Oriental Shorthair
- Bombay
- Amerikan Bobtail
- British Shorthair
- Scottish Fold
Büyüleyici görünüşleri ve havalı tavırlarıyla fark yaratan, geceleri tam bir yırtıcı gibi hareket eden siyah kedi ırklarını sizler için sıraladık. Eğer listedeki kedilerden birisiyle gece vakti karşı karşıya kalırsanız karşınızda minik bir puma olduğunu düşünebilirsiniz. Onları hafife almayın, sandığınızdan daha vahşi olmasalar da sandığınızdan daha sevilesi oldukları kesin.
Beyaz Kedi Cinsleri

Kedi dendiğinde akla ilk gelen kedi renklerinden birisi olan beyaz rengine sahip olan beyaz kedi cinsleri insanlar tarafından çok beğenilirler. Neredeyse hiç kirlenmeyen, her zaman pamuk gibi etrafta gezinen bir dosta sahip olmayı kim istemez ki? Beyaz kedi türlerini bulutları kedilere benzeten hayalperest kedi severler adına liste haline getirdik.
- Khao Manee
- Sibirya Kedisi
- Van Kedisi
- İran Kedisi
- Colorpoint Shorthair
- Cornish Rex
- Russian White
- Devon Rex
Kedilerle arası iyi olan hayvan severlerin beyaz kedi resmimizde ilk olarak fark edeceği bir ayrıntı vardır. Beyaz kedi ırklarının büyük bir çoğunluğunun gözleri diğer kedilerden daha renklidir hatta bazılarının gözleri iki farklı renklidir. Hem tüylerinin hem de gözlerinin renkleriyle fark yaratan dört ayaklı dostlarımızı tanımak gibisi yok.
Kedi Türleri Nasıl Oluştu?

Kediler gayet sosyal ve zeki canlılardır. Bu özelliklerinin onlara katmış olduğu eğitilme, öğrenme ve değişme imkanlarıyla kısa zamanda büyük farklılıklar gösterebilirler. Ancak bu durum bile kedilerin onlarca farklı türe ayrılmalarının nedenini tam olarak bizlere anlatmaz. Kedi türleri nasıl oluştu sorusuna verilebilecek en bilimsel yanıt evrim başlığı altında adaptasyon olacaktır.
Bugün bildiğimiz kediler beslenmelerinin çoğunu insanlar sayesinde gerçekleştirse bile kedilerin ataları gayet başarılı avcılardı. Avlanan canlıların aç kalmamak, avını yakalamak için değişmesi, gelişmesi gerekmektedir. Yaşadıkları şartlara bağlı olarak kediler ortama uyum sağlamış, farklı adaptasyonlar göstermiş ve bugün ki kedi türlerine ayrılmışlardır.