Kedi severlerin en çok dikkat etmesi gereken, diğerlerinden en farklı gözle izlemesi gereken özellikler arasında Van kedisi özellikleri gelmektedir. Neredeyse hiçbir canlıda görülmeyen özel dış görünüşleri, güzel görünüşlerinin yanında harika kişisel özellikleriyle Van kedilerini yakından tanıdığınıza pişman olmayacaksınız.
Van Kedisi Özellikleri ve Bakımı
Onlarla yaşayanların eşi benzeri olmayan bir tecrübe edindiklerini kolayca söyleyebiliriz. Van kedileri muzip, eğlenceli ve hareketli yapılarıyla hayatınıza enerji yatacak, geç olgunlaşan yapılarıyla her an hayatınızı aktif tutacaklardır. Zekaları ve oyunculukları sayesinde neşeli vakitler geçirmek konusunda hiçbir sıkıntı yaşamazsınız.
Diğer kedilerin aksine suyla araları çok çok iyidir. Yıkanmaktan, banyo yapmaktan çok hoşlandıklarını hatta sizden beklediklerini söyleyebiliriz. Çizgi filmlerin, doğru bilinen yanlışların aksine çok iyi birer yüzücü oldukları da bir gerçektir. Suyla olan yakınlıkları normal yaşamlarında da suyu sevmelerine ve hareketli bir hayat sürdürmelerine neden olmaktadır.
Hareket kabiliyetlerinin yanında diğer canlılara karşı kibar ve sevgi dolu olmaları da onları tanımanızı değerli kılacak özellikleri arasındadır. Van kedisi özellikleri hakkında konuşurken yuvalarına bağlı olmaları, yabancılara ve yabancı ortamlara hızlı alışamamalarının da üstünü çizmek gerektiğini düşünüyoruz. İçeriğimizi okurken evinizi evi gibi benimseyecek bir canlıyı çok yakından tanıyorsunuz.
Tarihçe
Karakter özelliklerini incelerken Anadolu insanına ne kadar çok benzediğini fark etmişsinizdir. Evine bağlılığı, dışarıya karşı sergilediği tavırlar, eğlenceli olması Anadolu topraklarında, Anadolu insanıyla uzun zaman geçirmesinden kaynaklanıyor olabilir. Van kedileri Van Gölü’nün yüksek bölgelerinde yaşayan ülkemizin ve coğrafyamızın en ünlü kedi cinslerinden birisidir. Çoğu yabancı kaynakta Turkish Van Kedisi olarak da anılmaktadır.
Kedilerin evcilleşme süresinin M.Ö 1900 yıllarına denk geldiğini düşünecek olursanız Van kedileri M.Ö 5000 yılında insanlar tarafından fark edildiği düşünülen, tarihi kayıtlara ise milattan sonra 1095 yılında geçmiş bir kedi türüdür. İlk olarak Nuh’un gemisinde anılan ve o kayıtlarda bile adı geçen hayvanlar arasında olmalarıyla dikkat çekmektedirler.
1950 yılında iki İngiliz tüccara ülkemiz topraklarından satıldıktan sonra 1980-1990 yılları sonlarında ABD’ye olan yolculukları tüm dünya tarafından benimsenmelerine neden olmuştur. Yaşadıkları coğrafya nedeniyle yazın 40 derece, kışınsa nispeten soğuk havalarda kolayca yaşayabiliyor olmaları tüm ülkelerde ünlerine ün katmalarını sağlamıştır. Ülkemizden çıkan birçok kediyle karıştırılmalarının nedeni cinslerin başına konulan Türkiye ekidir.
Van Kedisi Fiziksel Özellikleri

Van kedilerinin özellikleri söz konusu olduğunda görünüşlerindeki mükemmellik ve nadirlik yüzünden fiziksel yetenekleri ve karakteristik özellikleri ikinci plana atılmaktadır. Kişisel tavırlarının ne kadar çekici olduğunu gördükten sonra fiziksel becerilerini öğrenmek için sabırsızlandığınızı biliyoruz. Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi oldukça atik ve hareketli canlılardan söz ediyoruz.
Yüksek hareket kabiliyetleri güçlü ve sağlam bir fiziğe sahip olduklarını göstermektedir. Sağlam gövdelerini yere sağlam basan ayaklar ve güçlü bir beden takip etmektedir. Güçlü oldukları kadar hızlı ve atik hareket edebilirler. Tek başlarına hayatta kalabilecek, kendi avlarını yakalayabilecek kadar başarılı olmalarını sağlayan uzuvlarına yakından bakalım.
Vücut
Akrabalarıyla, günümüzdeki diğer türlerle kıyaslandığında orta uzunlukta ama güçlü bir vücuda sahiptirler. Sağlam ve geniş gövdeleri ile ilk görüşte sizi etkileyebilirler. Güçlü gövdelerini yine sağlam ve geniş omuzlar taşımaktadır. Hareketli bir hayat sürdükleri için kas yüzdeleri etkileyici düzeylere çıkabilir. Kıvrak yapıları her koşulda hareket edebilmelerine yardımcı olur.
Kafa
Vücutlarına göre büyük, soydaşlarına göre orta büyük kafaları onların en dikkat çeken özellikleri arasındadır. Belirgin elmacık kemikleri yüzlerine şekil verir ve yumuşak hatlarının daha çok ortaya çıkmasını sağlar. Ağızları yuvarlak, çeneleri sıkı ve güçlüdür. Çenelerinin gücüsü ısırıklarla test etmek istemezsiniz. Kafalarındaki neredeyse tüm ayrıntılar yuvarlak, oval görüntü çizerken burunları üçgendir.
Kulaklar
Van kedileri genetik özellikleri nedeniyle güçlü duyma yeteneğine sahiptirler. Vücutlarına göre büyük olan kulakları kafalarından yüksektedir. Dışarı doğru açılan kulaklar kafalarındaki çoğu ayrıntı gibi yuvarlaktır. Halk arasında sağır olduklarına dair bazı iddialar olsa da bu iddialar gerçeği yansıtmayacaktır. Sağırlığa dair şüphelerde veteriner hekimlere başvurmalısınız. Kulaklarının düzenli temizlenmesi ve kontrol edilmesi gerekmektedir.
Van Kedisi Gözleri
Van kedilerinin belki de en ünlü olan, en kendilerine özgü organları gözleridir. Yeni doğanlarında gri renkte olan gözler ilk haftanın sonunda kahverengi görünmeye başlar. Kırk günün sonunda renk netleşir ve mucize ortaya çıkar. Patili dostlarımızın görme yetisi hakkında da bir takım iddialar vardır, renk körü olduklarına dair iddialara içeriğimizin devamında değineceğiz. Van kedilerinin gözleri üç şekilde olabilir;
- Her iki göz mavi,
- Her iki göz kehribar (sarı tonları),
- Tek gözleri mavi, diğeri ise kehribar rengi (Diskromatopsi yani Tek-Göz sendromu)
Burunlarına eşit uzaklıkta olduğu için estetik olarak da güzel görülen gözleri yuvarlak ve orta uzunluktadır. Hafif çekik durmalarına şaşırmamalısınız. Gri ve kahverengi tonlarından iki farklı renge dönüşen gözler kelimenin tam anlamıyla mucizenin hayat bulmasıdır. Bir hastalık olarak sayılan bu mutasyonu çok fazla canlıda gözlemlemek mümkün değildir.
Bacaklar ve Patiler
Yine vücutlarına göre orta ve uzun sayılabilecek bacaklara sahiptirler. Vücutları düşünüldüğünde gayet orantılı bir boyutta bacak yapıları vardır. Kedi efsanelerine konu olan nereden atlarlarsa atlasınlar dört ayaküstüne düşerler konusu Van kedileri için tamamen geçerlidir. Patili bacaklarına göre küçük ve yüzleri gibi ovaldir. Hareketli oluşları nedeniyle bacak kırılmalarına sık rastlanmaktadır.
Kuyruk
Kuyruklarındaki tüyler vücutlarının tamamında olduğu gibi genelde beyaz renktedir. Nadiren de olsa kuyrukları kızıl gibi farklı renklerde de olabilir. Fırçaya benzer kuyruklarında tüyler pek yoğun değildir. Kısmen uzun bir kuyruk sahibi olduklarını söyleyebiliriz ancak bedenleri düşünüldüğünde orantılı bir kuyruğa sahiptirler. Kuyruklarıyla oynanmasından pek keyif aldıkları söylenemez, insanlara ve diğer canlılara kuyruklarıyla onlarca şey anlatabilirler.
Tüy
Van kedilerinin tüyleri hakkında kaşmir benzetmesi sıklıkla yapılmaktadır. Uzun ve kısa tüye sahip olabilirler. Mevsimlere ve yaşam şartlarına bağlı olarak tüy uzunlukları değişmektedir. Yazın bolca tüy dökerken kış aylarında tüylerini tekrar uzatır ve geri kazanırlar. Yüzlerindeki tüyler kısa, kuyruklarındakiler ise seyrektir. Kulak ve bacaklarında da tüyleri bulunmaktadır. Taranmaktan ve yıkanmaktan keyif alırlar.
Renk
Kuyruklarının bedenlerinin tamamı aksine kızıl rengine kayan ve kızıl desenlerden oluşan şekilde olabildiğini söylemiştik. Yüksek oranda bedenlerinin neredeyse tamamı beyaz renktedir. Renkleri değişkenlik gösterebilirken beyaz kedi cinsleri arasında kabul edilmelerine şaşırmamak gerekir. Onlardan birisini farklı renkte görme ihtimaliniz düşüktür.
Van Kedisi Bakımı

Söz konusu bir Van kedisinin bakımına geldiğinde çok fazla endişelenmenize gerek yok demektir. Hareketli yapıları, sağlam vücutları ve dengeli hayatlarıyla birlikte yaşadıkları insanların başını pek belaya sokmazlar. İhtiyaçları arasında temizlik, beslenme dışında fazla aksiyon beklentisi yoktur. Çoğu evcil hayvana göre beslenmesi ve bakımı daha kolaydır. Onlarla yaşamaya başladığınızdan itibaren ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız.
Tüylerine gerekli önem gösterilmeli ve düzenli olarak tarayarak aşırı tüy dökmelerini engellemelisiniz. Yaşlanmaya başladıklarında düzenli ihtiyaçlarının tekrar süresini kısaltması daha fazla özen göstermelisiniz. İki aylık olgunluğa ulaştıktan sonra banyo yapmaya başlayabilirler ve yıkanmayı, temizlenmeyi çok severler. Beklentilerinin ne kadar düşük olduğunu gördünüz. Van kedisi bakımını üç başlık altında ele almaya çalıştık.
Beslenme
Hareketli dostlarımızın tamamının ihtiyacı olan yüksek proteinli beslenme yöntemleri Vanlı dostlarımız için de geçerlidir. Obezite eğilimi tüm patili dostlarımız için geçelidir bu konuda gerekli önlemleri almalı ve dikkatli olmalısınız. Tamamen olgunlaşmaları 3-5 sürerken, yavruluk dönemlerinden itibaren öğün başı 35 kalori tüketmelerini sağlamak yeterli olacaktır.
Eğitim
En zeki kedi türleri listemizdeki bir dostumuzdan bahsettiğimiz konusunda birçok iddiada bulunmuştuk. Gayet kolay eğitilebilirler ve küçük yaştan itibaren eğitimlere olumlu yanıt verirler. İsimlerini henüz iki ayları dolmadan öğrenebilirler, çağırdığınızda gelmeye yarım yaşları tamamlanmadan başlarlar. Eğitimlerine günde 45 dakikalık ilgi ayırmanız durumunda tüm süreçler kolayca atlatılabilir. Oyuncaklarla eğitilmeyi severler ve çabuk öğrenirler.
Sağlık
Çok güçlü oldukları için kolay kolay hastalanmazlar ve kronik hastalıklarla uğraşmazlar. Düzenli aşılama ve ilgi sayesinde hastalıksız güzel bir hayata, sağlıklı bir ömre sahip olabilirler. Tüm canlılarda görülen parazit, bit, pre gibi basit sorunlar dışında sağlık problemleri yaşamazlar. Bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için ayrıntılı ilgi göstermeli ve şüphelendiğiniz durumlarda veteriner hekimlerden destek almalısınız.
Van Kedisi Fiyatları
Van kedilerinin güzellikleri ve çekicilikleri düşünüldüğünde haklarında en çok sorulan soruların başında Van kedisi ne kadar sorusu gelmektedir. Günümüzde fiyatların aşırı artmasıyla fiyatları ortalama 1500 TL ile 6000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Smoogi ailesi olarak patili dostlarımızın para karşılığı alınıp satılmasına karşı olduğumuzu, ücretsiz sahiplenme imkanının olduğunu belirtmek istiyoruz.
Van Kedisi Nereden Alınır?
Hayat arkadaşlarımızın ekonomik amaçlarla satılmasına karşı olduğumuzu, tamamen ücretsiz şekilde alınabileceğinden bahsetmiştik. Devlet tarafından izinli satış yapan petshoplar dışında para karşılığında Van kedisi almanızı kesinlikle önermiyoruz. Gerçekten onlardan birisiyle yaşamak istiyorsanız Smoogi gibi ücretsiz sahiplendirme imkanı sunan sosyal ortamlardan sahiplenme ile edinmenizi tavsiye edyoruz.
Van Kedileri Sağır Mı?
Halk arasındaki söylentilere en çok konu olan ırklardan birisi hakkında detaylı bilgi sahibi olmanızı sağlamaya çalıştık. Bu söylentiler arasında Van kedilerinin sağır olduğu da vardır ve gerçeği kesinlikle yansıtmamaktadır. Bahsi geçen güzel dostlarımız çok iyi duyma yetenekleriyle hayatlarını sürdürmekte ve sağırlık gibi sorunlarla karşılaşmamaktadırlar.
Van Kedisi Tüy Döker Mi?
Tüy dökmeyen kedi cinsleri adlı içeriğimizde Van kedilerine yer bulamadığınızın farkındayız. Bunu düşünecek olursanız kısmen tüy döken kediler arasında olduklarını kolayca anlayabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında tüy dökerler ve kışın döktükleri tüylerin yerine tekrardan tüylerinin uzamasını beklerler. Yaz aylarındaki tüy döküntülerini engellemek için düzenli tarama şarttır.
Van Kedisi Kaç Yıl Yaşar?
Van kedilerinin ömrü diğer patili akrabalarının ortalama ömürlerine yakındır. Herkes için ortalamanın 10-15 yıl arasında değiştiğini biliyoruz. Bu güzel dostlarımızın 12-17 yıl arasında yaşıyor olmaları ortalamanın üzerinde bir süre hayatımızda olacaklarını göstermektedir. Doğru beslenme ve düzenli ilgiyle birlikte ömürleri uzayabilir, en azından daha sağlıklı hale gelebilir.
Van Kedisi Nasıl Yazılır?
Van kedisi özelliklerinden bahsederken onların çekici birer canlı olmalarından ve özelliklerinden sıkça bahsettik. Ancak edebi ve kültür açısından da çok farklı bir yerde olduklarının farkındayız. İsimlerinin başında yazan güzel ilimiz nedeniyle türün yazımı insanların kafasını karıştırmaktadır. Nasıl yazılır diye merak ediyorsanız Van Kedisi büyük harflerle yazılır.